Baptistų bažnyčia

PATIRTI SĖKMĘ „Ir Viešpats buvo su Juozapu, ir jam viskas sekėsi” (Pr 39, 2)
 

Tik žinau, kad kiekvienas palieka
Pėdas žemėje, kai eina laukais.
Jeigu gilios – ilgam jos išlieka,
Jei teisingos – jos tampa takais.
(J. Marcinkevičius)

1. BŪK KITOKS, NEI VISI

Dievas sukūrė tave kitokiu, nei visi. Mes visi esame Dievo kūriniai. Jis sukūrė Juozapą, jo brolius, mane ir tave. Dievas numatė kiekvieną tavo esybės dalelę. Jis parinko tau plaukų ir akių spalvą, balso toną, veido bruožus, charakterio ypatumus ir sugebėjimus. Tu esi nepakartojamas Dievo kūrinys – vienintelis. Nėra daugiau tokio, kaip tu, visoje planetoje. Esi nuostabus ir labai vertingas savo Kūrėjo akyse. Dievas sukūrė visus žmones ne vienodus, bet skirtingus. Juozapas skyrėsi nuo savo brolių, ir mes skiriamės vieni nuo kitų. Toks Kūrėjo Dievo sumanymas. Deja, kai kurie žmonės nenori būti savimi. Jie nepatinka patys sau, todėl ima mėgdžioti kitus. Bando gyventi, elgtis, kalbėti ir atrodyti, kaip kiti. Tai didžiulė klaida. Tu niekada netapsi kitu žmogumi. Kopija nėra originalas. Be to, kopijuodamas kitus, prarandi savo paties tikrąją vertę. Juk tu ne beždžionė, kad gyventum mėgdžiodamas kitus. Tu esi nepakartojamas, vienintelis ir labai vertingas kūrinys. Todėl džiaukis, dėkok Dievui už tai ir būk kitoks nei visi, būk savimi, tokiu, kokiu Dievas tave sukūrė. „Girsiu Tave, kad taip nuostabiai ir baimę keliančiai esu sukurtas” (Ps 139, 14).

Dievas kviečia tave gyventi kitaip, nei visi. Juozapas buvo tikintis žmogus. Jis pažinojo Tikrąjį Dievą, Jį mylėjo ir Jam stengėsi patikti, todėl Juozapo elgesys ir gyvenimas buvo kitoks, nei visų. Jis buvo klusnus ir ištikimas savo tėvui, rūpinosi broliais, neatsakė piktu į piktą, atleido savo skriaudėjams, blogį nugalėjo geru, nepasidavė pagundoms, liko ištikimas Dievui ir Jo Žodžiui visose aplinkybėse. Kiekvienas nuoširdžiai tikintis žmogus yra kitoks: „Kas yra Kristuje, tas yra naujas kūrinys. Kas sena – praėjo, štai visa tapo nauja” (2 Kor 5, 17). Jis gyvena ir elgiasi ne taip, kaip visi, bet taip, kaip Dievas nori. Dažniausiai nėra lengva būti balta varna. Žymiai lengviau plaukti pasroviui, pasiduodant daugumos įtakai. Juk visi vagia, visi geria, visi meluoja... Kodėl pabėgai iš pamokų? Nežinau, visi bėgo, tai ir aš. Daugelis paskendo alkoholio ar narkotikų liūne, atsidūrė už grotų ar net po žeme vien todėl, kad žiūrėjo ne į Dievą, o į kitus. Tikrai nelengva atsispirti bandos instinktui ar pakęsti patyčias dėl tikėjimo, už kurį ir Juozapo broliai „neapkentė jo ir nesugyveno su juo... pavydėjo jam” (Pr 37, 4,11). Tačiau Dievas kviečia mus atsiskirti nuo visų ir gyventi pagal Jo valią: „Ir neprisitaikykite prie šio pasaulio, bet pasikeiskite” (Rom 12, 2). Būk kitoks, nei visi! Būk kitoks, nei buvai! Būk toks, kokį Dievas nori tave matyti!

2. TURĖK SVAJONĘ

Dievas turi sumanymus tavo ateičiai. Svajoti teko visiems, tačiau ar susimąstėme kada nors: Kas gi yra toji svajonė? Iš kur ji ateina? Kur ji mus veda? Kadangi daugelio svajonės neišsipildo, todėl vieni žmonės jas laiko kažkuo nepasiekiamu, nerealiu, tuščia fantazija, kiti gi – nusivilia ir išvis liaujasi svajoję, palikdami šį užsiėmimą vaikams, romantikams ar šiaip naivuoliams. Negi svajonė išties yra tuščias ir nereikalingas užsiėmimas? Pasigilinkime. Svajonė panašiai kaip ir sapnas yra vaizdas, iškylantis mūsų mintyse. Sapnai būna visokie, net ir košmariški, tuo tarpu svajonės, kurios mus aplanko, dažniausiai būna mielos ir geros. Svajonė pakylėja mus savo viltingais sparnais ir neša į ateities laikus. Taigi svajonė – tai trokštamos ateities matymas, tai mąstymas apie savo ateitį, tai planai ir sumanymai, nukreipti į savo ateities kūrimą. Todėl žmogus be svajonės, lyg paukštis be sparnų. Jis neturi vilties sparnų, galinčių nunešti jį į norimą ateitį. Toks žmogus nėra laimingas. Nepalikite svajonės sparnų! Juozapas drąsiai jais skrajojo, nes žinojo, kad Dievas, kuris ateities vairą laiko Savo rankose, turi paruošęs jam nuostabių ir neįtikėtinų ateities planų. Ar žinai, kad tas pats Dievas turi puikių sumanymų ir tavo ateičiai? Aš žinau, kokius sumanymus turiu dėl jūsų, – sako Viešpats. – Sumanymus jūsų gerovei, o ne nelaimėms, ir ateitį su viltimi” (Jer 29, 11). Tikra svajonė ne ta, kuri gimsta mūsų mintyse, bet ta, kuri ateina iš Dievo. Tikra svajonė – ne tai, ką mes ketiname daryti, bet tai, ką Dievas ketina daryti mūsų gyvenime. Tad svajokite tikroviškai. Svajokite drauge su Dievu!

Dievas atskleidžia Savo sumanymus. Juozapui Dievas atskleidė Savo ketinimus, kai šiam buvo septyniolika metų. Juozapui buvo atskleista, kad vieną dieną visi maisto ištekliai (javų pėdai) ir visi valdovai (žvaigždės) bus pavaldūs jam. Dievas parodė Juozapui per sapnus, kaip vėliau ir Egipto faraonui, ką Jis ketina daryti jo gyvenime. „Dievas parodė jam, ką Jis ketina daryti” (Pr 41, 28). Dievas parodys ir tau, ką Jis ketina daryti tavo gyvenime:Pamokysiu tave ir parodysiu kelią, kuriuo turi eiti” (Ps 32, 8). Aišku, jei esi pasiruošęs paklusti Jam, nes Dievas mato tavo širdį ir negaišta laiko su tais, kurie nemano vykdyti Jo ketinimų. Bet ieškantiems Jo valios Jis leidžiasi randamas ir atskleidžia Savo ketinimus: Aš žinau, kokius sumanymus turiu dėl jūsų, – sako Viešpats. – Sumanymus jūsų gerovei, o ne nelaimėms, ir ateitį su viltimi. Tada jūs šauksitės manęs ir melsitės, ir Aš jus išklausysiu. Kai manęs ieškosite visa širdimi, rasite” (Jer 29, 11-13).

Dievas įvykdo Savo sumanymus. Gal sutiksi žmonių, kurie netikės tavo svajone, sakys, jog tai neįtikėtina ir nepasiekiama. Gal net šaipysis iš tavęs ir vadins „sapnuotoju”, kaip atsitiko Juozapui. Bet, jei tavo svajonė remiasi Dievo sumanymu, gali būti tikras, ji išsipildys, nes „Dievui nėra negalimų dalykų” (Lk 1, 37). Juozapas tapo tuo, kuo svajojo – didžiausios to meto šalies valdytoju, nes Dievas įvykdė tai, ką buvo numatęs ir iš anksto paskelbęs: „Aš skelbiu dalykus nuo pat pradžios ir pasakau, kas dar nėra įvykę. Mano nutarimas pasiliks ir Aš padarysiu, ką esu numatęs” (Iz 46, 10). Jei tavo svajonės ir sumanymai kilo iš Dievo, jie anksčiau ar vėliau tikrai išsipildys ir niekas nepajėgs jų sužlugdyti. Jei tavo svajonės ir sumanymai kilo iš tavęs ar kitų žmonių, ankščiau ar vėliau jie žlugs savaime: „Jei šis sumanymas ir ši veikla iš žmonių, – jie žlugs savaime, o jeigu tai iš Dievo, tai jūs nepajėgsite jų sunaikinti” (Apd 5, 38-39). Daugelio žmonių svajonių laiveliai sudūžta, kadangi plaukia ne iš to uosto ir ne ta kryptimi. „Daug sumanymų žmogaus širdyje, bet tik Viešpaties valia įvyksta” (Pat 19, 21). Leisk Dievui nukreipti tavo svajones ir jos tikrai pasieks numatytą tikslą, nes „Dievui nėra negalimų dalykų”. Žinok ir neužmiršk. Esi ypatingas Dievo kūrinys, sukurtas ypatingam tikslui. Dievas turi numatęs kažką nuostabaus tavo gyvenime. Todėl būk kitoks, nei visi, ir turėk svajonę – pažvelk į savo ateitį Dievo akimis. Svajoti – reiškia matyti dalykus ir žmones, ne kokiais jie yra, bet kokiais galėtų tapti.

3. ĮVEIK SUNKUMUS

Dievas žino visus tavo sunkumus. Septyniolikmečio Juozapo pečius vienas po kito užgriuvo tikrai dideli sunkumai, kurių kažin ar Juozapas tikėjosi ir laukė. Jį pardavė broliai, su kuriais jis augo vienuose namuose. Jį ištrėmė į svetimą šalį vergauti. Neteisingai apkaltino ir įmetė į kalėjimą. Galbūt šie sunkumai ir buvo staigmena Juozapui, bet tik ne Dievui. Dievas puikiai žinojo ir suprato situaciją, į kurią buvo patekęs Juozapas. Patikėk, Dievas tikrai žino ir supranta visus tavo sunkumus. Jis žino viską apie tave ir mane: Viešpatie, Tu ištyrei mane ir pažįsti. Tu žinai, kada keliuosi ir kada atsisėdu, Tu supranti mano mintis. Matai, kada vaikštau ir kada ilsiuosi; žinai visus mano kelius. Dar mano liežuvis nepratarė žodžio, Tu, Viešpatie, jau viską žinai. Apglėbęs laikai mane iš priekio ir iš užpakalio, uždėjai ant manęs savo ranką” (Ps 139, 1-5). Dievas valdo kiekvieną tavo ir mano gyvenimo situaciją ir niekas nevyksta be Jo valios. Jėzus sako: „Aš žinau tavo darbus ir priespaudą, ir tavo skurdą” (Apr 2, 9). Net jei niekas nesupranta tavo sunkumų, ir pats nesupranti, kodėl jie iškilo tavo gyvenime, žinok, Dievas supranta ir Jis tikrai žino, ką daro. Pasikliauk Juo!

Dievas rūpinasi tavimi sunkumuose. Juozapo atsižadėjo jo šeimos nariai, paliko ir užmiršo draugai, tačiau Dievas jo niekada nepaliko ir neužmiršo. Biblija sako, kad Dievas buvo su Juozapu visur – ir vergovėje, ir kalėjime. Įdomu. Dievas leido sunkumams ateiti į Juozapo gyvenimą, tačiau nepaliko jo vieno skęsti juose. Dievas visą laiką buvo šalia ir rūpinosi juo sunkumuose. Galbūt tave užgriuvo neregėti sunkumai? Gal išdavė ir paliko draugai? Gal jautiesi vienas kaip pirštas ir niekam nereikalingas? Tai netiesa! Net jei tave paliko visi, Dievas tavęs nepaliko ir nepamiršo: „Niekad Aš tavęs nepaliksiu ir nepamiršiu” (Hbr 13, 5). Jis visuomet stovi šalia ir pasiruošęs ištiesti tau pagalbos ranką. Jis laukia, kad leistum Jam pasirūpinti tavimi: „Meskite ant Jo savo rūpesčius, nes Jis jumis rūpinasi” (1 Pt 5, 7). Dažnai tik sunkumuose prisimename Dievą.

Dievas paverčia bloga į gera. Galiausiai Juozapui viskas išėjo į gera. Vergas ir kalinys tapo didžiausios to meto šalies valdytoju. Stulbinanti sėkmė! Juozapas įsitikino, kad Dievas valdo visus ir viską. Jis turi valdžią ir galią pakeisti gyvenimo aplinkybes. Netgi tai, kas bloga nutiko Juozapui, Dievas panaudojo ir pavertė į gera: „Nors jūs man norėjote blogo, Dievas tai pakeitė geru (Pr 50, 20). Tiesą sakant, Juozapas vėliau suprato, kad patirti sunkumai ir netgi blogi nutikimai buvo svarbi ir reikalinga jo kelio į svajonę dalis. Sunkumuose Dievas išmėgino, apvalė ir užgrūdino Juozapą. Auksas yra apvalomas per ugnį. Deimantas sukuriamas po aukštu spaudimu. Ir nugalėtojai yra suformuojami per išbandymus. Juozapas niekada nebūtų įvykdęs Dievo tikslo, jeigu būtų pasilikęs tėvo namuose. Kad pasiektų savo svajonę, jis turėjo paragauti ir vergo, ir kalinio duonos. Ar esi pasiruošęs eiti per sunkumus, vardan savo svajonės? O gal sunkumai jau siaučia tavo gyvenime? Nebijok! Lauk Dievo! Jis turi valdžią ir galią viską pakeisti: „Mes žinome, kad mylintiems Dievą viskas išeina į gera, būtent Jo tikslu pašauktiesiems” (Rom 8, 28). Sunkumai yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis, neatsiejama kelio į sėkmę ir svajonę dalis. Sunkumus mums parenka ir siunčia Dievas, kad išmėgintų bei išugdytų mūsų charakterį ir tikėjimą. Negalime jų išsirinkti ar jų išvengti, bet galime juos priimti ir įveikti Dievo jėgoje. Jei Dievas davė išbandymą, duos ir jėgų jį atlaikyti: Jums tekęs pagundymas tėra tik žmogiškas. Bet Dievas ištikimas. Jis neleis jūsų gundyti daugiau nei jūsų jėgos leidžia, bet kartu su pagundymu duos ir išeitį, kad sugebėtumėte jį atlaikyti” (1 Kor 10, 13).

4. PASITIKĖK DIEVU

Dievas žino kelią. Biblija teigia, jog Dievas buvo su Juozapu, todėl jam viskas sekėsi: Ir Viešpats buvo su Juozapu, ir jam viskas sekėsi” (Pr 39, 2). Dievas buvo Juozapo sėkmės ir laimės paukštė, kurios jis tvirtai įsikibęs laikėsi ir nepaleido iš akių visą savo gyvenimą. Jis suvokė ir tikėjo, kad Dievas žino kelią į sėkmę, laimę ir amžinybę. Todėl visiškai pasitikėjo ir sekė Juo. Net jei kartais tas kelias tapdavo sunkus ir bauginantis, Juozapas tikėjo, kad Dievas yra šalia ir veda jį reikiama kryptimi: „Dievas mane siuntė pirma jūsų” (Pr 45, 5). Pasitikėti Dievu – reiškia leisti Jam vadovauti ir nukreipti tavo gyvenimo žingsnius – gyventi pagal Jo valią, atskleistą Biblijoje. Deja, daugelis žmonių patys šeimininkauja savo gyvenimuose, patys renkasi savo kelius, kuria savo svajones, visiškai nepaisydami Dievo valios ir Jo Žodžio. Todėl nieko nuostabaus, kad anksčiau ar vėliau prieina aklavietę – liepto galą ir nebežino, ką daryti toliau. Todėl nieko nuostabaus, kad laimės paukštė išslysta jiems iš rankų, sėkmė apleidžia juos ir jų svajonių laivelis sudūžta. Jie pasiklysta, kadangi kiekvienas eina savo keliu (Iz 53, 6). Kokia kryptimi keliauji tu? Su Dievu ar be Dievo? Be Dievo tikrai pasiklysi, su Juo – niekada! Dievas yra paruošęs tau pačius geriausius dalykus ir numatęs kelią, kaip juos pasiekti: Aš, pakėlęs ranką, prisiekiau, kad išvesiu juos... ir nuvesiu į mano numatytą jiems žemę, tekančią pienu ir medumi, – į geriausią kraštą iš visų” (Ez 20, 6). Pasitikėk Viešpačiu visa širdimi! Sek Juo visomis jėgomis! Leisk Jam vadovauti tavo gyvenime! Jėzus kviečia tave: „Sek paskui mane!” (Lk 5, 27).

Dievas teikia jėgų. Iš kur Juozapas sėmėsi jėgų, kad ištvertų sunkumus ir pagundymus? Iš kur sėmėsi išminties, kad išaiškintų sapnus, tvarkytų savo šeimininko namų, o vėliau ir visos Egipto šalies ūkį? Iš kur sėmėsi meilės, kad atleistų ir darytų gera broliams bei kitiems savo skriaudėjams? Juozapas aiškiai įvardija savo stiprybės šaltinį:

„Dievas parodė jam, ką Jis ketina daryti” (Pr 41, 28).
„Ne aš, o Dievas duos faraonui palankų aiškinimą”
(Pr 41, 16).
„Dievas mane siuntė pirma jūsų”
(Pr 45, 5).
„Dievas mane padarė viso Egipto viešpačiu”
(Pr 45, 9 ).
„Jie yra mano sūnūs, kuriuos Dievas man čia davė”
(Pr 48, 9).
„Nors jūs man norėjote blogo, Dievas tai pakeitė geru”
(Pr 50, 20).

Pasitikėti Dievu – reiškia pasitikėti Dievo išmintimi ir Jo jėga, o ne savo: „Kad ir jūsų tikėjimas remtųsi ne žmogiška išmintimi, bet Dievo jėga” (1 Kor 2, 5). Manau suvokiame skirtumą tarp to, ką mes galime, ir to, ką Dievas gali. Be Dievo veikimo ir jėgos tikrai neįgyvendinsime svajonių, neįveiksime sunkumų, nepatirsime sėkmės ir laimės savo gyvenime. O Dievas ima veikti mūsų gyvenime tik tuomet, kai Juo pasitikime: „Pavesk Viešpačiui savo kelią, pasitikėk Juo, ir Jis veiks” (Ps 37, 5). „Ir kokia beribė Jo jėgos didybė mums, kurie tikime, veikiant Jo galingai jėgai” (Ef 1, 19). „Savo jėga, veikiančia mumyse, gali padaryti nepalyginamai daugiau, negu mes prašome ar suprantame” (Ef 3, 20). Pasitikėk Viešpačiu ir Jo Žodžiu visa širdimi ir Jis tikrai ims veikti tavo gyvenime!

Iš tiesų yra tik du keliai: „Įeikite pro ankštus vartus, nes erdvūs vartai ir platus kelias veda į pražūtį, ir daug yra juo įeinančių. O ankšti vartai ir siauras kelias veda į gyvenimą, ir tik nedaugelis jį randa" (Mt 7, 13-14). Vienas kelias veda į gyvenimą, kitas – į pražūtį. Vienas – tikėjimo kelias, kitas – netikėjimo. Kuriuo keliauji tu? Jėzus Kristus savo mirtimi ir prisikėlimu atvėrė kelią į amžinąjį gyvenimą. Tik Jis Vienintelis gali išgelbėti tave iš pražūties ir nuvesti tave į gyvenimą, sėkmę bei laimingą ateitį: „Jėzus jam sako: „Aš esu kelias, tiesa ir gyvenimas. Niekas nenueina pas Tėvą kitaip, kaip tik per mane” (Jn 14, 6). Ką pasirinksi tu? Pasitikėsi Jėzumi ir seksi Juo? Ar toliau eisi savo keliais? Jau šiandien gali pasukti nauju gyvenimo keliu ir tapti laimingu žmogumi, jei visa širdimi pasitikėsi Jėzumi Kristumi ir maldoje šauksiesi Jo vardo (Rom 10, 13):

1) Paprašyk, kad Jėzus atleistų tavo nuodėmes (1 Jn 1, 9)
2) Paprašyk, kad Jėzus ateitų į tavo širdį ir gyvenimą (Apr 3, 20).

Gediminas K.

 

Kitas pamokslas: Su kokiu kūnu prisikels mirusieji?