Baptistų bažnyčia

4. JĖZAUS KRISTAUS BAŽNYČIŲ STRUKTŪRA
 

Jėzaus Kristaus bažnyčios visada yra vietinės bei matomos asamblėjos, o ne visuotinė ir nematoma bažnyčia.

Bažnyčia yra vietinė

Bažnyčia yra tik vietinė. Šis faktas yra įrodytas remiantis praktika ir graikų kalbos žodžio εκκλεσια, kuris Naujajame Testamente verčiamas „bažnyčia”, reikšme. Graikų kalbos specialistas žodį εκκλεσια apibrėžė taip: „Piliečių, iššauktų iš jų namų į tam tikrą viešą vietą, susirinkimas ir asamblėja” (5).

Naujasis Testamentas pateikia dvidešimt nuorodų į bažnyčias, esančias 14 skirtingų miestų – visada vietinės bažnyčios tam tikroje vietovėje. Pavyzdžiui: „prasidėjo didelis Jeruzalės bažnyčios persekiojimas” (Apd 8, 1); ir „Antiochijos bažnyčioje buvo pranašų ir mokytojų” (Apd 13, 1); ir „Dievo bažnyčiai Korinte” (1 Kor 1, 2).

Naujojo Testamento tekstas taip pat nurodo į „bažnyčias” (daugiskaita), esančias konkrečiose aštuoniose srityse – VIETINĖS bažnyčios. Pavyzdžiui: „...kartu su manimi esantys broliai – Galatijos bažnyčioms” (Gal 1:2). Pauliaus laiškas buvo parašytas vietinėms bažnyčioms, esančioms Galatijos provincijoje.

Biblija taip pat mini mažas vietines bažnyčias, kurios rinkdavosi namuose (Rom 16, 5; Kol 4, 15). Visos šios bažnyčios buvo organizuotos, vietinės ir matomos asamblėjos, vykdančios Viešpaties darbą tam tikrose vietovėse.

Maždaug penkiolikoje nuorodų Biblija mini žodį „bažnyčia” institucine prasme. Šios eilutės nekalba apie tam tikrą bažnyčią detaliai, bet moko apie bažnyčią, kaip instituciją. „Jam tebūna šlovė bažnyčioje Kristuje Jėzuje per visas kartas amžių amžiais! Amen” (Ef 3, 21). Ši tiesa gali būti pritaikoma bet kuriai Naujojo Testamento bažnyčiai per visą bažnyčios istoriją.

Biblija sako: „Kristus yra galva bažnyčios...” (Ef 5, 23). Tie, kurie moko visuotinės ir nematomos bažnyčios doktrinos, teigia, jog ši eilutė moko, kad Kristus yra vienos visuotinės bažnyčios galva. Jie aiškina: „kadangi Jėzus yra viena Galva, todėl ir bažnyčia viena – visuotinė“.

Robert Sargent priešpastato argumentą tokiam aiškinimui: „Sunkiai suvokiantiems sąvoką – vienas Kristus yra nesuskaitomų bažnyčių Galva – siūlau apmąstyti šią Biblijos eilutę: „...kiekvieno vyro galva yra Kristus...” (1 Kor 11, 3), kurioje teigiama, kad vienas Kristus yra nesuskaitomų vyrų pasaulyje Galva” (6).

Žmonės, kurie moko, kad bažnyčia yra vienas nematomas ir visuotinis kūnas, nesupranta patys ir trukdo kitiems tikintiesiems suvokti skirtumą tarp Dievo šeimos ir Jėzaus Kristaus bažnyčios. Yra visų amžių tikinčiųjų kūnas, sudarantis Dievo šeimą. Per tikėjimą Jėzumi Kristumi gimęs iš naujo žmogus tampa Dievo vaiku. Dievas tampa jų Tėvu per dvasinį gimimą: „Visiems, kurie Jį priėmė, Jis davė galią tapti Dievo vaikais - tiems, kurie tiki Jo vardą, kurie... iš Dievo gimę” (Jn 1, 12). „Pati Dvasia liudija mūsų dvasiai, kad esame Dievo vaikai” (Rom 8, 16). Tik per gimimą iš naujo patenkama į Dievo šeimą. Danguje bus apgyvendinta Dievo šeima – tie, kurie pasitikėjo Jėzumi Kristumi dėl išgelbėjimo (Rom 5, 9).

Naujojo Testamento bažnyčios nariu tampama priėmus biblinį krikštą. Tikintysis išpažįsta savo tikėjimą Jėzumi Kristumi ir pasirenka sudaryti sutartį su Naujojo Testamento bažnyčia. Tik po biblinio krikšto jis priimamas į bažnyčios narius (Apd 2, 41). Jis GALI būti išskirtas iš bažnyčios narių, taikant bažnyčios discipliną (Mt 18, 15-18). Ir Dievas pašalina jį iš bažnyčios narių tarpo (Mt 18, 18). Tačiau tikintysis NIEKADA NEGALI būti pašalintas iš Dievo šeimos: „Aš duodu joms amžinąjį gyvenimą; jos nepražus per amžius, ir niekas jų neišplėš iš mano rankos. Mano Tėvas, kuris man jas davė, yra aukščiau už viską, ir niekas negali jų išplėšti iš mano Tėvo rankos” (Jn 10, 28-29).

Raštas yra aiškus. Yra visuotinė Dievo šeima, susidedanti iš visų naujai gimusių tikinčiųjų Jėzuje Kristuje. Tačiau nėra jokios visuotinės bažnyčios. Vienas gali būti tikinčiuoju ir nebūti bažnyčios nariu. Kitas gali būti tikinčiuoju ir būti bažnyčios nariu, ir vėliau gali liautis buvęs bažnyčios nariu. Tačiau jis negali liautis buvęs Dievo vaiku ir Dievo šeimos nariu. Yra viena Dievo šeima. Ir yra daugybė Naujojo Testamento bažnyčių.

Dažnai žmonės kalba apie bažnyčios pakėlimą. Tokia terminologija ar išsireiškimas nėra vartojami Biblijoje. Kas bus pakelti Jėzui nužengus ir trimitui nuskambėjus? Dievo šeima bus pakelta – tie, kurie yra Kristuje (1 Tes 4, 13-18). Biblija aiškiai kalba apie tikinčiųjų pakėlimą ir prisikėlimą. Visi tikintieji, bažnyčių nariai ir nepriklausantys bažnyčioms, bus pakelti.

Bažnyčia yra matoma

Jėzaus Kristaus bažnyčia yra vietinė ir MATOMA asamblėja. Kiekviename tarnavime ir pareigose, vykdant Didįjį Pavedimą, bažnyčios veikė kaip matomos asamblėjos tam tikrose vietovėse. Visame pasaulyje, miestuose ir kaimuose, namuose ir didelėse auditorijose bažnyčios susirinkdavo kaip vietinės ir matomos asamblėjos.

Kažkas gal paprieštaraus: „Kas bus danguje? Kiek vietinių ir matomų bažnyčių bus danguje?” Ten bus viena – vietinė ir matoma asamblėja danguje. Autorius yra vietinės ir matomos bažnyčios narys ŽEMĖJE – Flatwoods Baptistų Bažnyčios, esančios Mountain View miestelyje, Arkanzaso valstijoje, JAV. Vieną dieną jis bus VIETINĖS IR MATOMOS JĖZAUS KRISTAUS BAŽNYČIOS narys DANGUJE. Jėzaus Kristaus bažnyčios niekada nebuvo visuotinės ar nematomos, ir amžinybėje tokios nebus. Tikrosios Jėzaus Kristaus bažnyčios yra vietinės ir matomos asamblėjos, kurios atpažįstamos pagal autoritetą, krikštą, doktriną ir praktikavimą.

 

Tęsinys: Jėzaus Kristaus bažnyčių istorija/ tęstinumas